Pořádání parlamentní výměny zkušeností se zhostí Plzeň

Ve dnech 10. – 12. 5. 2019 se bude konat Parlamentní výměna zkušeností. Pořádat ji v letošním roce bude Krajský parlament dětí a mládeže Plzeňského kraje.

Parlamentní výměna zkušeností je akce s mnohaletou tradicí, jež si pokládá za cíl stmelit členy, předsedy a koordinátory mládežnických parlamentů z celé České republiky. Během třech dní trvání této akce budou mít zúčastnění příležitost si vyměnit zážitky, tipy a rady ohledně fungování mládežnických parlamentů na školní, městské ale i krajské úrovni.

Krajský parlament dětí a mládeže Plzeňského kraje je organizátorem akce podobných rozměrů teprve poprvé. „Očekáváme účast až osmdesáti mladých lidí, někteří z nich přijedou až z Moravskoslezského kraje,“ řekl nám Jan Jirmus, místopředseda Krajského parlamentu dětí a mládeže Plzeňského kraje. „Zároveň se organizace tak velké akce nebojíme. Bereme ji jako výzvu, které se chceme postavit pozitivně. Parlamentní výměnu zkušeností bereme jako příležitost ukázat Plzeň v dobrém světle a zároveň upevnit svoje místo v Národním parlamentu dětí a mládeže, pod jehož záštitou se tato akce tady vůbec koná,“ dodal.

Během tohoto květnového víkendu na aktivní studenty základních a středních škol z různých míst České republiky čeká prohlídka historického centra Plzně, série workshopů o rozvoji parlamentů ale i tzv. „soft skills“ účastníků samotných. Budou se probírat témata jako psychické zdraví, ochrana životního prostředí ale i blížící se volby do Evropského parlamentu. Vyvrcholením celé akce bude sobotní formální ples, během něhož zahraje studentská kapela z Příbrami. „Chceme celou akci držet na rovině mladí mladým, abychom dokázali, že šikovní a schopní studenti jsou všude kolem nás“ řekla nám Viktorie Valvodová, 1. místopředsedkyně Národního parlamentu dětí a mládeže.

Celá Parlamentní výměna zkušeností se uskuteční v prostorách jedné z budov Střediska volného času RADOVÁNEK, na adrese Pallova 52/19, kde se Krajský parlament dětí a mládeže Plzeňského kraje také pravidelně schází při jeho zasedáních.

Výstupy z celé akce budou použity k přípravě XXII. zasedání Národního parlamentu dětí a mládeže, který se již tradičně pořádá během listopadových dní v Praze.

Kontakty:
www.icmplzen.cz
parlament.radovanek.cz

• Tiskovou zprávu napsal: Bc. Simona Andersová, vedoucí Informačního centra pro mládež